SKL’ın kütüphane haftası programı
55. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Suna Kıraç Kütüphanesi olarak 28 Mart 2019, Perşembe günü ANAMED’de TKD İstanbul Şubesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, MEF Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte ortak bir panel gerçekleştirdik. “Bilgi Okuryazarlığında Trendler: oyunlaştırma, yarışma, yeni öğretim yöntemleri” adını taşıyan bu panelde; kütüphanelerde bilgi okuryazarlığı, kullanıcı eğitimi vb. başlıklarla yapılan faaliyetlerin amacına ne kadar hizmet ettiği, değişen ihtiyaç ve koşullara göre geliştirilip geliştirilmediği konuları tartışıldı ve katılımcılarla paylaşıldı. İçerik olarak eğitim teknologlarının ve kütüphanecilerin bakış açısını yansıtmayı amaçlayan bu panele yoğun bir katılım oldu. Soru-cevap oturumunda aldığımız yorumlar ve geribildirimlerden konunun muhatapları tarafından büyük bir ilgi gördüğü anlaşılmaktaydı.
SKL Job Shadowing (1 günlük staj!) Programı
55. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediğimiz programa Suna Kıraç Kütüphanesi ve üç birim kütüphanesi katıldı. Farklı üniversitelerden 10 öğrencinin katıldığı etkinlik, öğrencilere uzman kütüphanecilerin bir günlük iş akışını izleme fırsatı sundu. Bu değerli deneyimin parçası olan herkese sevgiler.
Sağlık Bilimleri Kütüphanesinde kütüphane haftası programı
Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kütüphanesi, 55. Kütüphane Haftası’na bir kitap seçkisi ile merhaba dedi. Bu seçki ile koleksiyonumuzda yer alan kütüphanecilik, kütüphane tarihi ve kütüphaneler üzerine kitaplar kullanıcılarımızın beğenisine sunuldu. Yine hafta kapsamında Koç Üniversitesi Hastanesi’nde “Yağmacı Yayıncılık – “Predatory Journals”” başlıklı bir panel organize edildi. Panelde Koç Üniversitesi Etik Kurulları Başkanı Sn. Prof Dr. Hakan Orer ve Suna Kıraç Kütüphanesi Akademik İşler Yöneticisi Sn. Kamil Yeşiltaş iki önemli sunum gerçekleştirdi. Paneldeki sunumlar ile son dönemde akademik camia için önemli bir gündem maddesi olan “Yağmacı Yayıncılık” farklı bakış açıları ile ele alındı. Ayrıca hafta kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen, iş başı eğitimi/job shadowing etkinliği gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi 3. Sınıf öğrencisi olan Melek Layık bir gününü Sağlık Bilimleri Kütüphanesi’nde geçirerek bir kütüphanecinin çalışma programını birebir gözlemleme şansı buldu.
ANAMED’ın kütüphane haftası programı
55.Kütüphane Haftası öncelikle benim için yine çok dolu dolu geçti. İlk etkinliğimiz ANAMED Kütüphanesi tarafından organize edilen rehber Mehmet Fatih Sertoğlu’nun eşliğinde gerçekleşen ve kütüphaneci ve Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü öğrencilerinin katıldığı 3.Beyoğlu BiblioPera Kütüphaneleri Turu idi. BiblioPera kütüphanelerinin ziyaret edildiği turda, ANAMED Birim Kütüphanecisi olarak bu tura katılan meslektaşlarıma ANAMED Kütüphanesi’ni anlatmaktan çok keyif aldığımı söyleyebilirim. Daha sonra SKL tarafından ANAMED’te düzenlenen “Bilgi Okuryazarlığında Yeni Trendler-Oyunlaştırma Yarışma ve Yeni Öğretim Yöntemleri” paneline katıldım. “Bilgi Okuryazarlığı eğitimleri” konusunda fikirlerimi epeyce etkileyen sunumları dinledikten sonra “Biz hep böyle yaparız!” felsefesinden vazgeçerek ve “konfor alanından uzaklaşarak” daha yaratıcı eğitimler verilebileceğini gözlemledim. 55.Kütüphane Haftasının son etkinliğinde ANAMED Kütüphanesi olarak bu sene Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Job Shadowing programı kapsamında Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Ümmünur Işıkdemir’i ağırlamaktan çok memnun olduk. ANAMED Kütüphanesi’nin günlük iş akışı çerçevesinde ilerleyen programımızda Ümmünur kütüphaneye dair birçok konuda bilgi sahibi oldu. Öğrenirken öğrettiği bir gün geçirdi.
AKMED’ın kütüphane haftası programı
55. Kütüphane Haftası kapsamında AKMED Kütüphanesi “Eskiçağ’da Anadolu Kütüphaneleri” başlıklı konferansı ile Prof. Dr. Hasan Sacit Keseroğlu’nu ağırladı. Prof. Keseroğlu konuşmasında Bergama, Efes, Sagalassos gibi günümüze ulaşan antik kütüphanelerin yanı sıra sadece antik kaynaklardan Anadolu’da varlığı bilinen kütüphanelere değindi. Anadolu’nun eski kütüphaneleri yanı sıra Kütüphanecilik haftası, kitapların ve bilginin ne kadar önemli bir güç olduğu vurgulandı. AKMED Konferans salonunda yapılan konferans yoğun ilgi gördü.
VEKAM’ın kütüphane haftası programı
VEKAM için 55. Kütüphane Haftası etkinlikleri Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi ve Dijital Bellek Oluşturma Çalıştayı ile başladı. Daha sonra 55. Kütüphane Haftası kapsamında Kalaba Anadolu Lisesi VEKAM’ı ziyaret etti. Son olarak işbaşı eğitimi/job shadowing ile kütüphane haftası tamamlanmıştır. VEKAM ve tüm katılımcılar için 55. Kütüphane Haftası yoğun olduğu kadar yararlı çalışmaların yapıldığı bir hafta olmuştur.