Job Shadowing İzlenimleri – II

Suna Kıraç Kütüphanesi ve üç birim kütüphanesinde, 55. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Job Shadowing Programının ikincisi yapıldı. Bu sene Suna Kıraç Kütüphanesi, ANAMED Kütüphanesi ve Sağlık Bilimleri Kütüphanesi’nin yanında VEKAM Kütüphanesi de programa dahil oldu.

Yapılan duyurular sonrasında programa farklı üniversitelerde Bilgi ve Belge Yönetimi bölüm öğrencisi olan 110 kişi başvurdu. Başvuru değerlendirmeleri sonunda 10 BBY öğrencisi ile 29 Mart tarihinde program gerçekleşti.

Öğrencilerimizin izlenimlerini bu blog paylaşımında bulabilirsiniz.
SKL

Betül Gönültaş- İstanbul Üniversitesi 2. Sınıf Öğrencisi

Merhaba, Job Shadowing etkinliğinde Doküman Sağlama Kütüphanecisi Rana Otur ile bir gün geçirdim. Benim için fazlasıyla eğitici ve keyif veren bir deneyim oldu. Öğrenmeyi, çalışmayı keyifli hale getiren Rana Hanım’a özellikle teşekkür ediyorum. Bu etkinlik bana kullanıcıya sunulan hizmetin ilk aşamasını öğretti. Materyalin kütüphaneye temini ve kütüphaneler arası iletişimi olmak üzere bir çok yöntemi teorik olarak görmüş olsam da uygulamada görmek daha kalıcı bilgiler sağladı. Rana hanım benim için iyi bir öğretici ve arkadaş oldu. Onunla çalıştığım için çok mutluyum.

Etkinlik genel anlamda oldukça keyifliydi. Sohbet edip fikir alışverişi yapabildiğimiz, günümüz kütüphaneciliğini konuşup Koç Üniversitesi kütüphanesini daha yakından tanıdığımız, donanımlı ve tecrübelerine saygı duyduğumuz kütüphanecilerle daha yakından sohbet fırsatı bulduğumuz ve gün sonunda o günümüzün bir anısı olarak aldığımız katılım sertifikalarımızla geçen eşsiz bir deneyim yaşadık. Bu etkinliği gerçekleştiren, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Eda Gürel- İstanbul Üniversitesi 3. Sınıf Öğrencisi

Merhaba, Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesinin 29 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu Job Shadowing etkinliğine katılma şansı buldum. Bu şansa sahip olabildiğim için mutluyum ve emeği geçen herkese öncelikle çok teşekkür ederim. Koç Üniversitesinin hazırladığı bu etkinliğin, Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencileri açısından çok güzel ve değerli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.

29 Mart günü, Hatice Hanım ile beraberdik. Birlikte dolu bir gün geçirdik ve Hatice Hanım’dan kataloglama hakkında teknik bilgilerin dışında uygulamalı olarak da görebildiğim faydalı bilgiler de edindim.

Günün başında Suna Kıraç Kütüphanesini gezip görme şansı bulduk. Genel anlamda kütüphaneyi çok düzenli ve tertipli buldum. Kütüphanede dikkatimi en çok çeken, yer kazanma amacıyla yapılan kompakt raflardı.Yerden tasarruf edilerek bünyesinde daha çok kitap barındırma düşüncesi çok hoşuma gitti. Başta Hatice Hanım olmak üzere tüm Suna Kıraç Kütüphanesi çalışanları çok samimi ve ilgiliydi. Yaptığımız toplantılar ile yeni düşüncelere sahip oldum. Bu etkinliğe herkesin mutlaka mezun olmadan bir kere dahi olsa katılmasını isterim. Bölüm stajlarımızdan sonra bir günlük başka bir kütüphaneyi de tanıma fırsatı buluyoruz. Bu fırsatı tüm bölüm öğrencilerinin değerlendirmesini ve kaçırmamasını isterim. Gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı tekrar, tüm Suna Kıraç Kütüphanesi çalışanlara teşekkür eder ve daha nice etkinliklerde yeniden görüşebilmeyi dilerim.

Sevgiler

Elif Yılmaztürk- Marmara Üniversitesi 2. Sınıf Öğrencisi

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’ nin 29 Mart 2019′ da ikincisini düzenlediği Job Shadowing etkinliğine katılma şansı ve işi alanında uzman kişilerden öğrenme fırsatı yakaladığım için çok mutluyum.

İlk olarak Referans ve Eğitim Kütüphanecisi Ebru Çinar’a teşekkürlerimi iletmek istiyorum, bizi çok güzel karşıladı, bizlere kütüphaneyi gezdirdi ve detaylıca işlevlerinden bahsetti. Daha sonra Kıdemli Kataloglama Kütüphanecisi Aysun Yücesan’dan 1 gün boyunca kataloglama üzerine eğitim aldım, bana konuyu büyük bir sabır ve özveri ile anlattığı için kendisine çok teşekkür ediyorum, onunla çalışmak çok keyifliydi. Gün sonu yaptığımız değerlendirme ve toplantıda alanım adına çok şey öğrendim bunun için Kütüphane Direktörü Tuba Akbaytürk Çanak’a ayrıca teşekkür ediyorum bizlere böyle bir fırsatı verdiği için.

Özetle bu 1 günlük Job Shadowing etkinliğinin bana şu anda da ilerideki meslek hayatımda da çok şey kazandıracağını ve farklı kapılar açacağını düşünüyorum, emeği geçen herkese çok teşekkürler, sevgiler.

Işıl Önbaş- Çankırı Karatekin Üniversitesi 3. Sınıf Öğrencisi

Öncelikle Suna Kıraç Kütüphanesi olarak bir günlük iş başında eğitim programınızda bana da yer verdiğiniz için kuruma ve bizlere destek veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Başkentin Belleği olan VEKAM Kütüphane ve Arşivi’nde bir gün boyunca Duygu Kevser Karadağ’ın vermiş olduğu eğitim boyunca çok güzel zaman geçirmiş bulunmaktayım. Mesleğe atılmadan önce böyle güzel bir kurumda bir günlük iş başında eğitim alabilmek benim için çok önemli ve çok güzel bir deneyimdi.

Geçirmiş olduğum bir gün boyunca; 3 yıllık eğitim hayatımda genellikle teorik olarak öğrendiğim bilgileri, uygulamaları olarak kısa bir sürede olsa görebilmek ve deneyimlemek benim için çok büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.

İş başında eğitim program dahilinde Duygu Hanım, gün boyunca çalışmakta olduğu kurumun kütüphane ve arşivi hakkında bilgilerini benimle paylaşarak, gün içerisinde kurumun yapmış olduğu işlerde benim de yer almamı sağlayarak, mesleğe başlamadan deneyim kazanmamı sağladığı için ayrıca ona da çok teşekkürlerimi sunuyorum.

Katılmış olduğum eğitim sayesinde daha stajım başlamadan kurumlarda işleyişin ne şekilde olduğu, bir gün boyunca zamanın aslında ne kadar çabuk geçebileceğini ve en önemlisi de üç yıllık eğitim hayatım boyunca görmediğim fakat bu etkinlik sayesinde görebildiğim sayısallaştırma günümü güzelleştiren en güzel çalışma idi.

Kütüphane haftasında böyle bir deneyim yaşamak hayatımda çok büyük bir iz bırakacak olmasından son derece memnunum.

Tekrardan Suna Kıraç Kütüphanesine, bizlerle ilgilenen herkese ve Duygu Hanım’a çok teşekkürlerimi sunarım…

Kerem Sevgin- İstanbul Üniversitesi 2. Sınıf Öğrencisi

Job Shadowing etkinliğinde arşivcilik mesleğinin 1 gününü gördüm, yaşadım, çalıştım. Anladım ki istediğim meslek görev başında daha güzel anlaşılıyor ve seviliyor. Shadow’u olduğum Mustafa Ergül’ün beni anlayıp her soruma sabırla, hoşgörüyle ve memnuniyetle cevap vermesi beni ayrıca mutlu etti.

Gayet elit bir müessesede bir gün geçirmek bölüme inancımı biraz daha arttırdı. En son, çay sohbetimizi de entelektüel bir tartışma ile bitirdik. Emeği geçen ve bizi ağırlayan herkese sonsuz teşekkür ederim.

Melek Layık- Marmara Üniversitesi 3. Sınıf Öğrencisi

Öncelikle bana bu şansı tanıdıkları için Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi ailesine teşekkürlerimi sunuyorum. Yabancılık hissettirmeyen ve her süreçte samimiyetlerini esirgemeyen Sağlık Bilimleri Kütüphanesi birim sorumlusu Ertaç Bey ve ekip arkadaşı Erdem Bey’e de emeklerinden ötürü teşekkürler.
Etkinlik sürecine kadar olan her adımda fazlasıyla ilgili bir ekiple beraber yürütülen bu çalışmada yer alabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.

Job Shadowing etkinliği kapsamında ilgi duyduğum tıp kütüphaneciliği kavramına ilişkin çalışmaları tüm süreciyle gözlemledim ve uygulama fırsatı sunuldu. Kütüphanenin geçmişinden, şu anda bulunduğu konuma kadar olan süreç hakkında bilgi sahibi oldum. Esasında daha fazla ilgi duydum bu süreçte mesleğe. Sahip olmam gereken yetkinliklerin bir kez daha farkına vardım. Verimli ve keyifli bir gündü.

Mesleki kariyerime dokunduğunuz için tekrardan teşekkürler.
Sevgilerimle

Neçir Toregün- İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2. Sınıf Öğrencisi

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nin 29 Mart 2019 tarihinde düzenlediği Job Shadowing adlı etkinliğe katıldım. Bizi çok sıcak ve güler yüzle karşıladılar. Ebru Hanım bize kütüphaneyi tanıttı ve kütüphanenin ne tür hizmetler sunduğu hakkında bilgi verdi. Gün boyunca Bilge Hanım, Satın Alma ve Bağış Yönetimi hakkında bildiklerini öğretti.

Üniversiteye başladığımdan beri kütüphanecilikle ilgili birçok konferans, seminer ve tanıtımlara gittim ama hiçbiri bu kadar pratik ve verimli olmamıştı. Bilge Hanım, yaptığı iş ve görevleri çok güzel ve detaylı bir biçimde anlattı. Bu etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Pınar Ağaç- İstanbul Üniversitesi 3. Sınıf Öğrencisi

Suna Kıraç Kütüphanesinin düzenlemiş olduğu 55. Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleşen Job Shadowing adlı etkinliğin ikincisinde yer alma şansını yakaladım. Suna Kıraç Kütüphanesi ailesine öncelikle bu akımı başlatmış olmaları ve bu şansı bizlere tanımaları sebebiyle teşekkürlerimi sunarak başlamak istiyorum.

Biz kütüphaneci ve kütüphaneci adayları için önem arz eden bu haftanın anlam ve önemine uygun bir ‘Job Shadowing’ geçirdiğimin altını çizmek isterim. Dinamik donanımlı, heyecanlı ve güler yüzlü bir ekibin deneyimlerinden, bir gün de olsa keyif ve verim alarak geçirdiğimize hemfikir olarak oradan ayrıldığımıza eminim.

Bir günlük de olsa gölgeliğini yapma şansına sahip olduğum Kütüphane Direktörü, Tuba AKBAYTÜRK’ e samimiyeti, güler yüzü ve benim için kıymetli aktarımları için ayrıca çok teşekkür ediyorum. Benim için oldukça verimli geçen gölgeliğim esnasındaki edindiğim bilgilerin lezzetini uzunca bir süre yaşayacağımı memnuniyetle belirterek Suna Kıraç Kütüphanesi ailesine çok teşekkür ederim.

Ümmünur Işıkdemir- Marmara Üniversitesi 2. Sınıf Öğrencisi

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından bu yıl 55.’si kutlanan Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında ANAMED Kütüphanesi’nde bir günlük staj olarak da adlandırılabilen Job Shadowing/İşbaşında Eğitim programına katıldım. Böyle bir etkinliğe katılma şansını yakalamış olmak beni fazlasıyla mutlu etmişken; alanında uzman kişilerle çalışacak olmak da fazlasıyla heyecanlandırmıştı.

Bu bir günlük süreçte ANAMED Kütüphanesi’nin işleyişini ve verilen danışma, referans, sosyal medya yönetimi hizmetlerini yerinde gözlemleme fırsatına sahip oldum. Yabancı dilin bilinmesi gerektiğinin ve çok önemli olduğunun bir kere daha farkına vardım. Deneyim ve tecrübe edindim. Bu etkinliğin ileride mesleki anlamda çok faydalı olacağını düşünüyorum.

Bu programda emeği geçen herkese ve özellikle güler yüzlülüğüyle bir gün boyunca bana her konuda yardımcı olan, özel ve yararlı bilgiler veren, tüm sorularımı cevaplayan ANAMED Uzman Kütüphanecisi Naz Hanım’a çok teşekkür ederim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *