60. Kütüphane Haftası – Kariyer Fuarı 2024 Açılış Konuşması (Tuba Akbaytürk)

Değerli genç arkadaşlarımız, genç meslektaşlarımız, meslektaş adaylarımız ve tabii ki programımıza destek olan değerli konuşmacılarımız,

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi olarak düzenlediğimiz Kariyer Fuarlarının üçüncüsüne hoş geldiniz. Bu kariyer fuarı fikri 3 yıl önce yeni yıl hedeflerimizi belirlemek üzere yaptığımız tartışmaların birinde ortaya atıldı ve üzerinde biraz daha kafa yorarak bu son haline getirdik.

Bu fuar ile amacımız sizlere belki isteyerek belki rastlantısal olarak yerleştiğiniz bu bölümden mezun olduğunuzda önünüzde açılacak pek çok farklı kariyer seçeneği olduğunu göstermek, bu seçeneklerin bir kısmı ile sizleri tanıştırmak.

Diploma günümüzde aslında sadece bir araç, bu aracı nasıl kullanacağınız sizin alet çantanıza yıllar içinde neler koyduğunuzla alakalı. Yatıp kalkıp yapay zeka konuştuğumuz bir dönemde büyük dil modelleri üzerine bir online eğitime katılmak, temel düzeyde kodlama öğrenmeye  çalışmak, çeşitli sertifika programlarını takip etmek, önemli üniversitelerin açık derslerinden ücretsiz dersler tamamlamak, yabancı dil becerisini artırmak hatta bu dilleri çeşitlendirmek alet çantanıza okulla beraber atabileceğiniz aletlerden sadece birkaçı. Bunların sayısını artırmayı planlarınız arasına mutlaka alın.

Örgün eğitim içinde yapılması mecburi tutulan stajlar iş ile, iş hayatı ile ilgili tecrübe kazanabilmenin çok temel bir yolu. Bu stajları mecburiyet ya da zaman kaybı olarak görmemek, aksine iyi işverenlerin yanında stajı tamamlamayı hedeflemek doğru olandır.

Doğru işyerlerinde yapılan stajlar kişiye iş hayatına ait çok değerli bilgiler verir. Bizim SKL olarak Türkiye’de kütüphanecilik alanında ilk kez uyguladığımız günübirlik staj ingilizce karşılığı ile “Job Shadowing” de süresi kısa olsa da iş hayatını tanımak adına gerçekten faydalı bir uygulamadır.

Dünyada o kadar çok fırsat var ki. Ama rekabet de bir o kadar çok. Her alanda yurtdışı staj imkanları var. Ve bunların bir kısmı da maaşlı. Uzaktan yapılabilenleri de var. Bu anlamda teknoloji gerçekten çok yeni fırsatlar açıyor önümüze. Mentörlük fırsatları da aynı şekilde mevcut. Genç meslektaşların gelişimine katkı vermek isteyen meslek örgütleri bu tür programlar uygulamaktalar ve gönüllü mentörler istekli danışanlarla eşlenmekte. Farklı bakış açıları kazanmak için, kendinizi geliştirmek ve büyümek için, CV’nizi zenginleştirmek, sıradanlıktan kurtarmak için de bu tür çalışmaların içine girmek önemli. Bizi Türkiye’den neden alsınlar demeyin. Şu an tüm dünya eşitlik – çeşitlilik – kapsayıcılık/”equity-diversity-inclusion” konularına hiç olmadığı kadar önem veriyor. Bu çerçevede seçecekleri adaylar içinde farklı ülkelerden, farklı özelliklere sahip adayları değerlendirmek istiyorlar. Bu değerlendirilen kişi için önemli bir fırsat sunabilir.

Dünyada sayısız burs var. Ben hala bu bursları takip ediyor ve sonucu olumsuz olabilecekse de ilgimi çekenlere başvuruyorum. Daha yeni RLUK toplantısı için yaptığım başvuru kabul gördü ve bu online toplantıyı ücretsiz bir şekilde takip edebildim. İngiltere’deki uygulamalar hakkında o kadar çok yeni şey öğrendim ki.  Genç arkadaşlarımız arasında EAHIL, MLA, LIBER gibi derneklerin toplantılarına katılım bursları kazanan arkadaşlarımız oldu/oluyor. Kendi içimizde bu tecrübelerimizi de paylaşabilir ve istekli arkadaşlarımıza destek olabiliriz. Geçen yıl Rotterdam’da yapıla IFLA toplantısında bir genç meslektaşımızı gönüllüler arasında görmek beni aynı şekilde çok mutlu etti. Neden bu örneklerin sayısı artmasın ki.

Meslek kavramına öyle çok katı gözlerle bakmamak lazım. Meslek hayat süremiz içinde değiştirilebilir. Farklı kulvarlardan ilerlenebilir. Bunu yapabilmek esnek olmayı gerektirir. Bugün belki de gençler hangi kişilik özelliklerine sahip olmalı diye sorulduğunda benim aklıma ilk gelen 3 özellik şunlar: esneklik, kararlılık ve aslında 3’e sınırlanmak zor ama kendi kendine öğrenebilme. sanırım bir tane daha ekleyeceğim o da iyi insan olmak

Esneklik yukarıda söylediğim gibi önünüze çıkacak farklı yolları seçebilmek için de lazım. Bugün iş ofisteki masanızdan uzaklaştı, evde, kafede, trende giderken de laptop’unuzla nerede naşbaşa kalabiliyorsanız iş orada. Dolayısı ile işin yapılacağı yerin tanımı değişirken buna uyum sağlamak da esneklik gerektiriyor. Bunu pandemi döneminde de bolca deneyimledik ve konuştuk. Bu dönüşümü hızlı yapanlar birey olsun, sektör olsun, kurum olsun yapamayanlardan çok farklı bir yere kendilerini taşıdılar.

Kararlılık da önemli bir özellik. Bunu belki dayanıklılıkla birleştirerek tartışmak lazım. Zorluklar karşısında engeller karşısında kolay pes etmemek etik sınırlar çerçevesinde hedefe odaklanmak ve şartları zorlamak çok önemli.

Kendi kendine öğrenme de o kadar önem kazandı ki, hayat boyu öğrenebilen, videodan öğrenebilen, kendi deneyerek öğrenebilen bireyler olmak zorundayız. Bunun artık genci yaşlısı da kalmadı. Her gün en az bir yeni bilgi bu İngilizcede bir yeni kelime de olabilir, yeni bir kavram da olabilir ve illa alanınızla ilgili de olmak zorunda değildir. Genel kültür insanı yeni insanlarla kaynaştırır. Farkları azaltır mesafeleri kısaltır.

İyi insan olmak ise aslında şu anlama geliyor eksik beceriler her zaman öğrenilebilir. Önemli olan sağlam bir karaktere, ahlaka ve etik değerlere sahip olmaktır. Bunlar sonradan öğrenilebilir hususlar değildir, dersi eğitimi maalesef yoktur.

Okul yıllarınızda mümkünse çalışın. Bu biliyorum pek çok açıdan zor. Okul temposu ile zor. Bu genç işsizlik oranlarında uygun bir iş bulmak açısından zor. Ama bakmadan denemeden bilemezsiniz. Onun için mutlaka deneyin. Biz örneğin Koç Üniversitesinde çok uzun yıllardır bu şekilde mutlaka bir genç arkadaşımıza yarı zamanlı iş olanağı sağlıyoruz.

İlgi alanlarınızı varsa hobilerinizi işe çevirebilmek de çok güzel bir şey. Örneğin yazmayı seven bir arkadaşımızın çalıştığı iyer için blog yazıları hazırlaması belki de bir süre sonra bugün de dinleyeceğimiz konuşmacımız gibi bir yazarlık kariyerinin başlangıcı olabilir.

Sıradan ve sıkıcı olmayın, aksine meraklı, sorgulayan, konuların temeline inen, neden sorusundan korkmayan kişilere çok ihtiyacımız var.  Herkes kendi kaderini yazar o sebeple kabullenme duygusundan kontrolü ele alan tarafa geçin ve mesleğiniz için bir şeyler yapın. Yanlış Üniversite 4 Yıl, Yanlış Meslek 40 Yıl KAYBETTİRİR derler. Şu noktada icracısı olacağını mesleği, mesleğin alt kolunu şekillendirebilirsiniz.

Bu anlamda bugün sizlere 17 konuşmacı seslenecek. Aralarından seçimlerinize göre 4 tanesini dinliyor olacaksınız. Her konuşmada sonda biraz da sorular için etkileşim için zaman bırakmak istiyoruz. Bu son sürenin etkili geçmesi sizin ne kadar aktif olacağınıza da bağlı. Çekinmeden soru sorun. Kendinizi ifade edin.

Bu etkinliği gelecek yıl devam etmesi ve eksiklerini tamamlaması için sizlere gönderilecek ankete mutlaka yanıt verin.

Bu vesile ile hepinizin 60. Kütüphane Haftasını kutlar, nicelerini birlikte kutlamak üzere sizleri sevgi ile selamlarım…

Tuba Akbaytürk Çanak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *