Ufukları Genişletin EAHIL 2022 Konferansı #eahıl2022

Pandemiyle geçen ve konferansların çevrimiçi gerçekleştiği iki yılın ardından, Avrupa Sağlık Bilgisi ve Kütüphaneleri Birliği (European Association for Health Information and Libraries-EAHIL) bu yılki konferansını yüz yüze gerçekleştirdi. Konferansın konusu “ufukları genişletmek, insan dokunuşuyla çeşitlilik, ortaklık ve yenilikleri arttırmak” idi.  1-3 Haziran’da Rotterdam’da gerçekleşen konferansa, başvurduğum EAHIL-EBSCO bursu sayesinde katıldım ve bu yazı ile gözlemlerimi, düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

EAHIL konferansını 2019 yılında çevrimiçi, 2020 yılında ise çevrimiçi konferans kaydını izleyerek deneyimlemiştim. Dolayısıyla 2022 konferansının hibrit gerçekleşmesiyle ben de EAHIL’i kanlı canlı tanıma fırsatı buldum. Sağlık Bilimleri Kütüphaneciliği alanında ilerlemek isteyen öğrenci arkadaşlarım bu yazıyı okuyorlar ise derneği takip etmelerini, burslarına başvurmalarını, dergisini okumalarını tavsiye ederim.

Bir haftaya yayılan EAHIL 2022 şu şekilde planlanmıştı: 30 Mayıs Pazartesi EAHIL yönetim kurulu toplantısı gerçekleşti. 31 Mayıs Salı günü sürekli eğitim kursları (Continuing Education Courses-CEC) gerçekleştirildi. Eğitimler konferans dışında ayrıca katılım ve ödeme gerektirmektedir.

Aynı gün ilk kez yüz yüze konferansa katılanlar için düzenlenen etkinliğe katıldık. Böylelikle farklı ülkelerden meslektaşlar ile sohbet etme ve konferans öncesi birbirimizi, organizyon ekibini ve EAHIL komitesini tanıma fırsatı bulduk.  

Fotoğraf organizasyon komitesinden Erica Wilthagen tarafından çekilmiştir. Daha fazlası için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: EAHIL2022 | Flickr

“First-timers” etkinliği 185 metre yüksekliğinde Euromast isimli bir gözlem kulesinin restoran katında gerçekleşti. Sohbetlerimiz esnasında Hollanda’da popüler olan “bitterballen, Kroketten, Vlammetjes (içinde noddle benzeri bir malzeme vardı)” gibi atıştırmalıkların tadına baktık. Gruplara ayrılarak EAHIL ve Hollanda hakkındaki soruları bilmeye çalıştık. Birinci grup bulunduğum grup olamadı ne yazık ki😊

Fotoğraf organizasyon komitesinden Erica Wilthagen tarafından çekilmiştir. Daha fazlası için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: EAHIL2022 | Flickr

1 Haziran itibari ile yoğun konferans program başladı. Hibrit konferans 275 yazarın poster, çevrimiçi konuşma, sunum gibi çeşitli katkılar verdiği parallel oturumlardan meydana gelen; sistematik derlemeler, metrikler, veri yönetimi, geri çekilen makaleler konularını kapsayan 3 günlük bir programdı.

Programın detayları için şu bağlantıyı açınız: https://eahil2022.nl/program/

Sistematik derlemeler, kütüphanecilerin yoğun kullanıcı talebiyle karşılaştığı, bu talepler karşısında zamanı ve kaliteyi nasıl yönetecekleri üzerine kafa yorduğu bir konuydu. Kütüphaneciler tarafından geliştirilen yöntemler, filtreler, web sayfaları ve araçlar (örneğin Deduklick) tanıtıldı. Rayyan ve Magicapp gibi araçların kullanımına yönelik atölyeler düzenlendi.

Fotoğraf organizasyon komitesinden Erica Wilthagen tarafından çekilmiştir. Daha fazlası için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: EAHIL2022 | Flickr

Metriklerin ölçülmesiyle ilgili kurumların izlediği yol ve yöntemlerden bahsedildi. Veri arşivi (data repository) hakkında Radboud, Utrect, Lodz üniversite kütüphaneleri ve sağlık merkezlerinin faaliyetleri sunuldu.

Yoğun geçen konferans günlerinin akşamında keyifli toplantılar gerçekleştirildi.

Fotoğraf organizasyon komitesinden Erica Wilthagen tarafından çekilmiştir. Daha fazlası için şu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz: EAHIL2022 | Flickr

Video’da Rotterdam Belediye Binası’nda (City Hall) gerçekleştirilen karşılama resepsiyonundan bir kesit var. Binanın tarihi 1914’lere kadar uzanıyor. Heykeller ve duvar süslemeleriyle bizi etkileyen bu ihtişamlı binada bilgi profesyoneli ve EAHIL 22’nin organizasyon ekibinden Wichor Bramer’in müzik dinletisini keyifle izledik.

Sonraki akşam gerçekleştirilen Wereldmuseum’daki gala yemeğinden şu sözler aklımda kaldı: “Eğlen, dans et! Eğlenmek de EAHIL’in bir parçasıdır.”

Konferanslara katılım, ufuk açıcı bilgiler ve eğlencenin yanı sıra EAHIL için hayli önemli olan bir konuda üyelerinin topluluğa katkısıdır. “Special Interest Gorup- SIG” olarak anlandırılan ve yeni eski farketmeksizin fikri olan, destek vermek, öğrenmek, bağlantıda kalmak isteyen kişilerin bir araya gelerek projeler ürettiği özel gruplar mevcut. Bu gruplarda yer almak hem kişisel gelişim hem de EAHIL’e katkı için oldukça önemlidir.

EAHIL 2023 konferansı, seneye 12-16 Haziran’da Norveç’de, “radikal pozitif değişim ajanları” konusunda gerçekleşecektir.

Aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz:

http://eahil.eu/

https://eahil2022.nl/program/

https://eahil2023.org/

Erica Wilthagen | Flickr

İlknur Erkin
Sağlık Bilimleri Birim Kütüphanecisi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *