Güney Avrupa Kütüphaneleri Konsorsiyumu
Suna Kıraç Kütüphanesi 1-2 Haziran 2015 tarihlerinde, SELL (Southern European Libraries Link) konsorsiyumuna ev sahipliği yaptı. 2000 yılından bugüne her yıl başka bir ülkede düzenlenen Güney Avrupa Kütüphaneleri Konsorsiyumu, bu yıl Türkiye’deydi. Bir Fransız, bir İtalyan, bir İspanyol, bir Yunanlı ve bir Portekizli ve elbette Türk ekip bir araya gelerek, çok değerli paylaşımlar yaptık. Bu ülkeler her yıl birkaç gün bir araya gelerek, kendi ülkelerindeki elektronik kaynakların alım süreçleri, yürütülen işbirlikleri, çabalar, atılımlar ve sorunlar hakkında bilgi paylaşımı yapmaktalar.
Öncelikle dünyadaki diğer ulusal ve uluslar arası konsorsiyumlardan, organizasyonlardan ne farkı var SELL’in? Bu sorunun yanıtı, ülkeler birer birer sunumlarını yaparken ve yaşadıkları ekonomik sorunlardan bahsederlerken çok daha net bir şekilde ortaya çıktı. Biz, ekonomik olarak farklı ülkelerdik, Amerika’daki bütçelere, Japonya’daki olanaklara ya da Almanya’daki kütüphane kullanım oranlarına sahip değildik. Yunanlılar yılın kalan son 6 ayını nasıl finanse edeceklerini kara kara düşünürken, diğer tüm ülkeler benzer sorunlarla boğuştuğunu biliyor ve yadırgamıyordu.
Durum böyle olunca anlatılanlar, başarılar daha da bir anlam kazandı. Biz birbirine benzeyen ülkelerdik ve uluslar arası oluşumlardan tam da bu noktada farklılaşıyorduk. Elbette uluslar arası organizasyonlara da dahiliz, diğer ülkeler neler konuşuyor ve yapıyor, biz dünyada olanların neresindeyiz, bunlar ilerlememiz için çok önemli ancak bu küçük ve birbirini anlayan grup herkese çok iyi geldi.
Farklı ülkelerde yaşayan bir grup aile üyesi, birkaç günlüğüne bir araya gelmiş gibiydi. Öğle yemeklerimizde programa uymak için biraz acele ettiysek de akşam yemeklerimize boğaz manzarası eşlik etti. Bu çok önemli organizasyonu Suna Kıraç Kütüphanesi olarak başarıyla tamamladık diyebiliyoruz çünkü veda zamanı geldiğinde herkes gülümsüyordu. Herkes bir sene sonra yapılacak görüşme ve yıl içindeki gelişimler için heyecanlıydı.