LIBER 2017

LIBER 2017 İzlenimleri

(LIBER= Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche / Association of European Research Libraries / Avrupa Araştırma Kütüphaneleri Derneği)

46. LIBER Yıllık konferansı 5-7 Temmuz 2017 tarihleri arasında Yunanistan’ın Patras şehrinde gerçekleştirildi. Toplantıya 33 farklı ülkeden 300’ün üzerinde kütüphaneci ve bilgi profesyoneli katıldı. Bende bu toplantıya burslu olarak katılma şansı elde etim. Organizasyon komitesine buradan tekrar teşekkür etmek istiyorum.

Bu yılki yıllık toplantının ana teması “Dijital Çağda Sürdürülebilir Bilgiyi Güçlendiren Kütüphaneler” olarak belirlenmişti. Avrupa Birliği’nde gerçekleştirilen telif hakları reformu, açık bilim ve akademik iletişimin geleceği ile ilgili çok kritik konular bu toplantı süresince tartışıldı. LIBER’in 2018-2022 Startejik planı da yine bu toplantı sırsında tartışıldı. LIBER’in mevcut pozisyonu ve öncelikleri herkesin görüşüne sunuldu. Bu alanların hangisinin devam etmesi, hangisinin geliştirilmesi veya hangisine artık fazla ağırlık verilmemesi gerektiği konusunda tüm katılımcıların görüşü alındı ve ilerleyen dönemde raporlanarak tüm kamuoyuyla paylaşılacak.

Bu tarz toplantılar sadece sunduğu bilimsel içerik açısından değil aynı zamanda yeni bağlantılar kurmak konusunda da önemli bir role sahip. Bende toplantı öncesinde, sırasında ve sonrasında pek çok meslektaşla tanışma, güncel konuları paylaşma ve tartışma fırsatı buldum. 2012 yılında katıldığım LIBER toplantısında bir umutsuzluğa kapılmıştım. Konuşulan konular çok uzak gelmiş, bizim ülkemizdeki kütüphanecilikle Avrupa’da tartışılan konuların farklılığı beni biraz umutsuzluğa itmişti. Ancak 5 yıl sonra katıldığım bu toplantıda aradaki mesafenin kapandığını, ortak bir dil konuşmaya başladığımızı görmek benim için oldukça motive edici oldu.

Şüphesiz ki bir toplantıya katılmadan önce o toplantıda konuşulacak konuları çalışmak, sunum yapacakların profillerini incelemek toplantı sırasında kendimizi daha rahat hissetmemizi sağlayacak anahtar unsurlar olarak karşımıza çıkmakta. Bende bu şekilde ön çalışma yaparak toplantıya katıldım. Toplantı sırasında bolca soru sordum, sosyal medyada yorumlar ve paylaşımlarda bulundum. Bu sayede insanların ismimi hatırlaması ve benimle iletişim kurmalarını görmek de oldukça keyifliydi.

Birazda Patras’dan bahsedecek olursak; Yunanistan’ın Atina ve Selanik’ten sonra 3. büyük şehri. Gerek liman gerekse Patras Üniversitesi’nin varlığı bu şehri çok kültürlü bir yapıya kavuşturmuş. Şehir oldukça temiz ve huzurlu. Tipik bir Ege şehri havası var. Saat 14:00-17:00 arası dükkânlar kapalı ve herkes evlerde, sokaklar boş ve hayalet şehir görünümünde. 17:00’den sonra ise insanlar akın akın sokağa çıkıyor. Bu açıdan da ilginç bir tecrübe yaşıyorsunuz. Genç nüfus beklediğimden çok daha fazlaydı. Şehrin tepesine ulaşan merdivenleri çıkmak ve gün batımını izlemek ise olağanüstü bir keyif.

http://liber2017.lis.upatras.gr/programme/

Kamil Yeşiltaş
Referans Bölüm Sorumlusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *