KÜ 25 Yıl

Kütüphane Direktörünün Gözünden 25. Yıl

Koç Üniversitesi 25. Yılını coşku ile kutlarken dönüp bu çatı altında geçirdiğim 22 yılı anımsamadan edemedim. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenciyken başvurduğum bir burs ilanı ile tanıştığım ve o günden beri de kopmadığım bu kurum benim için hayatımda sıradan bir iş yerinden çok öte bir rol üstlendi. Değerli Rektör ve Rektör Yardımcıları ile çalıştım. Alanının en iyilerinden olan Kütüphane Direktörlerinin yanında yetiştim. Türkiye’nin seçkin kütüphanecileri ile aynı takımda oldum. Ve öğretim üyesi ile, öğrencisi ile gene çok seçkin bir topluluğa hizmet verme şansım oldu.

Kütüphane İstinye Kampusu’nda basılı yayıncılığın hakim olduğu 1993 yılında Üniversite ile eş zamanlı olarak kurulmaya başlanıyor. 1995 yılında Jane Ann Lindley’in direktör olarak göreve başlaması sonrasında 1590 ciltle başlanan serüvende büyük bir hızlanma yaşanıyor. Teknolojide son 20 yılda yaşanan hızlı değişimin en büyük etkilerinin göründüğü sektörlerden biri de yayıncılık ve kütüphaneciliktir. Bu değişim rüzgarı ile yaşanan hızlı gelişimin üzerine 2000 yılında taşınılan yeni kampusun sunduğu imkanlar da eklenince Kütüphane de gerçekten o yılllarda ciddi bir büyüme yaşamaya başlıyor. Türkiye’nin o dönem kütüphane olarak tasarlanmış az sayıdaki binası arasında büyüklüğü ve iyi tasarlanmış alt yapısı ile Suna Kıraç Kütüphanesi yüksek bir bilinirliğe ulaşıyor.

Kütüphane için ikinci dalga büyüme Merkez Kütüphane dışında birim kütüphanelerinin 1999 tarihinden itibaren açılmaları ile başlar. Bugün gelinen noktada Koç Üniversitesi İstanbul’da ANAMED Kütüphanesi ve Sağlık Bilimleri Kütüphanesi, Ankarada VEKAM Kütüphane ve Arşivi, son olarak Antalya’da AKMED Kütüphanesi ile 3 ilde 5 noktada Kütüphane faaliyetlerini sürdürmektedir.

Koç Üniversitesi Kütüphanesi’nin güçlü yönlerinden biri de Türk Kütüphaneciliğinde yüklendiği yenilikçi vizyondur. Bu doğrultuda Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS)’un kurucuları arasında yer almış, yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Sağladığı staj imkanları ile geleceğin kütüphanecilerine ve evsahipliği yaptığı etkinliklerle bugünün kütüphanecilerine gelişim fırsatı sunmaktadır.

Koç Üniversitesi Kütüphanesi sahip olduğu uluslararası bağlantıları kurumun tanınması için her zaman fırsata çevirmeye gayret etmiştir. Bu amaca yönelik olarak 2008’de 37. LIBER Yıllık Konferansı’na ve 2011’da EAHIL Yıllık Konferansı’na ev sahipliği yaparak 400’den fazla Avrupalı kütüphaneciyi Rumeli Feneri Kampusunda ağırlamıştır.

4 Ekim akşamı binamızın ön cephesinde gerçekleştirilen ışık gösterisini seyrederken gururu ve mutluluğu bir arada yaşadım. Bu başarılı tablonun 50’inci, 100’üncü yıllarda büyüyerek devamını diliyorum. Yeni Yaşın Kutlu olsun Koç Üniversitesi!

Tuba Akbaytürk Çanak
Kütüphane Direktörü

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *