58. Kütüphane Haftası – Kariyer Fuarı 2022

Her yıl mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta “ Kütüphane Haftası” olarak kutlanır. Kütüphane haftaları bu mesleği yapan bizler için her zaman özel anlamlar taşır. Bu yıl kutladığımız 58. Kütüphane Haftası ise önceki yıllardan daha farklı ve özel bir anlam taşıyordu. Çünkü bu yılki hedeflerimiz arasında Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi olarak bilgi ve belge yönetimi bölümü öğrencilerine ve genç meslektaşlarımıza yönelik bir Kariyer Fuarı etkinliği düzenleme hedefi vardı. Fikir aşamasından gerçekleştiği zamana kadar her bir anını dolu dolu ve heyecanla geçirdiğimiz bir etkinliğin hazırlık ve organizasyon sürecinde bulunmak bu haftayı bizler için özel ve değerli kıldı.

Bu etkinliği özel ve gerekli kılan bazı sebeplerden bahsetmek isteriz. Genç çalışanlar ve özellikle öğrenciler kariyerlerinin başlangıcında her zaman atmaları gereken adımları, kimlerle tanışmaları, neleri öğrenmeleri ve ne tür çalışmalarda bulunmaları gerektiğini bilemeyebilirler. Bu açıdan onlara yol gösterecek, yardımcı olacak destekler büyük önem taşıyor. Bu destekler onlara hedeflerini gerçekleştirme yolunda daha gerçekçi ve doğru kararlar almalarına yardımcı olabilir. Kariyer Fuarı 2022 etkinliği de işte böyle bir düşünceyle katılımcıların yararını gözeterek hazırlık sürecine başladı. Etkinliğimizin kurgusu, alanında uzmanlaşmış bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunu 20 konuşmacının katılımcılarla bir araya gelerek kariyerlerine yönelik düşüncelerini, deneyimlerini paylaşmaları ve merak edilen soruları cevaplamaları şeklindeydi. Davetli olan tüm konuşmacılar çalıştıkları alanda uzman olan kişilerdi. Belediye kütüphaneciliğinden dijital arşivlere, kültürel mirastan elektronik kaynaklar kütüphaneciliğine kadar oldukça çeşitli ve geniş bir yelpazede konu başlıkları vardı.

Program akışı için 20 konuşmacıyı 4 oturuma bölerek her oturumda 5 ayrı konuşmacının olacağı bir plan düşündük. Etkinlik açılış konuşmalarının ardından başlayacak ve 4 oturum şeklinde sürecekti. Her oturumda da 5 konuşmacı ayrı odalarda konuşmalarını / sunumlarını gerçekleştirecekti.Bunun için Zoom platformunun Breakout Room özelliğini kullandık. Bu özelliğin düşündüğümüz etkinlik kurgusu için oldukça işe yaradığını belirtmek isteriz. Özellikle pandemiyle birlikte hayatımızın bir parçası olan online toplantılar, bu etkinliğin hedeflediği kişilere mekândan bağımsız olarak ulaşılmasında bize yardımcı oldu. Türkiye’nin birçok üniversitesinden bilgi ve belge yönetimi öğrencileri etkinliğimize katılım sağlayabildi.

Etkinlik gününe kadar düzenleyici ekipte bulunan biz (İrem Ünal, Onur Yılmaz, Serhat Uran) sürekli iletişim halindeydik ve etkinliği daha iyi yapmak için birbirimizle görüşüyorduk. Geniş bir çapta düzenlenen ve gelişim fırsatı sunan bir etkinlik olduğu için kayıt esnasında kişilerden tercih sırası istedik. Katılımın yoğun olacağını düşünüyorduk ve nitekim öyle de oldu. 180’den fazla kişinin kayıt yaptırdığını görmek bizleri çok mutlu etti.

Etkinlik, hedeflediğimiz gibi 58. Kütüphane Haftası’nda 1 Nisan Cuma günü gerçekleşti. Açılış konuşmasını Kütüphane Direktörümüz Tuba Akbaytürk yaptı. Tuba Akbaytürk konuşmasında etkinliğin amacından, umutsuzluğu kapılmamaktan ve biz meslektaşların her zaman öğrenci ve genç meslektaşların yanında olduğundan bahsetti. Ardından Koç Üniversitesi Kariyer Gelişim Merkezi Direktörü Tuna Dağlı “Kariyerimi Nasıl Yönetebilirim: Seçim ve Hazırlık Süreçleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Tuna Dağlı konuşmasında katılımcılara birkaç püf noktası vererek, kendilerine çizdikleri yolda nasıl ilerlemeleri gerektiğini örneklerle gösterdi. Bu konuşmanın ardından 1.oturuma geçildi.

İlk oturumdaki başlıklar Kütüphane Yöneticiliği (Ayşen Küyük), Okul Kütüphaneciliği (Sevgi Arıoğlu), Özel Kütüphaneler (Ayşen Kılıç Özarslantürk), Hukuk Kütüphaneciliği (Kerem Kahvecioğlu), Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde Akademisyenlik (Zehra Taşkın) şeklindeydi. Her konuşma kendi içinde kendi kariyer yolculuğuna odaklanarak gençlere ışık tutmaya çalıştı.

İkinci oturumda; Müzecilik/Kültürel Miras (Ayşe Bağırıcıoğlu), Kataloglama Kütüphaneciliği (Elif Müge Beşir), Özel Sektör-Satış/Pazarlama (Serdinç Kaya), Belediye Kütüphanesi (Şafak Baba Pala), Elektronik Kaynaklar Kütüphaneciliği (Gönül Kafalı Can) başlıkları vardı. Uzman konuşmacılarımız, gençlere kendi alanlarıyla ilgili tecrübelerini aktardılar.

Üçüncü oturumdaki başlıklar ise Kent Arşivleri (Ecem Tan), Kaynak Paylaşımı(Filiz Ekingen Flores Mamondi), Halk Kütüphaneciliği (Mehmet Sait Pişkin), EBYS (Merve Soylu), Sistem Kütüphaneciliği (Sina Mater) oluşmaktaydı. Bilgi ve Belge Yönetimi’nin olmazsa olmazlarından oluşan bu oturumdaki konuşmalar da ayrı ayrı oldukça ilgi gördü.

Dördüncü ve son oturumdaki başlıklar Dijital Arşivler (Sinem Ayşe Gülmez Saydam), Yurtdışında Kütüphanecilik (Muharrem Yılmaz), Referans Kütüphaneciliği (Mine Akkurt), Edebiyat Müze Kütüphaneciliği (Metin Aksoy), Tıp Kütüphaneciliği (Ertaç Nebioğlu) şeklindeydi. Katılımcıların gelecekte neler yapabileceklerini öğrendikleri, ufuk açıcı bir oturum oldu.

Etkinlik gerek hazırlık sürecinin planlanmasında gerekse etkinliğin değerlendirilmesinde katılımcıların görüş ve önerilerine açıktı.Hazırladığımız anketlere verdikleri cevaplar yoluyla katılımcılar etkinlikle ilgili planlama sürecine katkıda bulundular. Etkinliğimizin ardından hazırladığımız memnuniyet anketi ile de kayıt yaptıran katılımcılarımız değerlendirmelerde bulundular. Bu açıdan hem düzenleyici hem de katılımcı tarafın etkileşimde bulunduğu paylaşımcı ve iş birliğine açık bir etkinlik olduğunu söyleyebiliriz. Bizim için düzenlemesi keyifle ve her adımı heyecan dolu bir etkinlik oldu. Katılımcılar adına ise ufuk açıcı, kariyer hedefleri için yol gösterici bir etkinlik gerçekleştirebildiğimizi hissettik.

Etkinliğimizin düzenlenmesinde Kütüphane Direktörümüz Tuba Akbaytürk’ün çok önemli katkıları oldu. Onun öneri, yorum ve yönlendirmeleri etkinliğin hazırlık sürecinde bize çok yardımcı oldu. Ayrıca bu süreçte Kamil Yeşiltaş, Sina Mater, Emrullah Can, Burak Başaranlar, Çiğdem Yıldırım, Ersan Dur başta olmak üzere tüm Kütüphane ekibinden gelen katkılar ve destekler de bize güç ve moral verdi. Bu şekliyle tüm Kütüphane ekibinin katkılarıyla güzel ve verimli bir etkinliği tamamlamış olduk. Gelecek senelerde tekrarlarını yapmak için sabırsızlandığımızı ve şimdiden çalışmalara başladığımızın da müjdesini vermek isteriz. Bir sonraki Kariyer Fuarı etkinliğimizde tekrar görüşmek üzere!

İrem Ünal
(ANAMED Birim Kütüphanecisi)

Onur Yılmaz
(Elektronik Kaynaklar Kütüphanecisi)

Serhat Uran
(Sistem Destek Kütüphanecisi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *