International Library Staff Week

9 – 13 Mayıs tarihleri arasında Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nin düzenlediği Uluslararası Kütüphane Personeli Haftası (International Library Staff Week) etkinliğindeki eşsiz deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birçok farklı ülkeden meslektaşımla tanışacak olmanın önemi benim için bu etkinliği oldukça faklı kıldı ve unutulmayacak bir tecrübe edinmeme imkân sağladı.

9 Mayıs günü başladığımız etkinliğe 12 farklı ülkeden katılım sağlayan 22 kütüphaneci ile tanışacak olmanın mutluluğu ve heyecanı ile güne başladım. Benle birlikte birbirinden habersiz 23 kişiydik. Farklı kültürler, farklı diller, farklı mesleki bilgiler ve kendime katabileceğim daha birçok farklı deneyimin bir arada olacağı beş gün… Heyecanlanmamak elde değil.

3 günü hazırladığımız sunumları, 2 günü gezi turlarını kapsayan program akışı açılış konuşması ve kütüphane turu ile başlayıp, her bir katılımcının yapacağı sunum ile devam etti. Uluslararası bir etkinlikte gerçekleştirdiğim ilk İngilizce sunum deneyimim kariyerim için oldukça önemli bir gelişme oldu. İngilizce olarak sunum yapabilmek, farklı ülkeden insanlarla iletişim kurabilmek dil anlamında da farklı bir deneyim ve özgüven kazandırdı. Aynı zamanda diğer ülkelerdeki kütüphanelerin kullandıkları sistemleri, iş akış planlamaları, gerçekleştirdikleri projeler hakkında da güzel bilgiler edindim. Gün sonunda yaptığımız genel bir kampüs turunun ardından manzarasıyla büyülendiğimiz bir restoranda güzel bir akşam yemeği yedik.

“Geleceği İnşa Etmek” ana temasıyla ikinci ve üçüncü günlerde devam eden etkinlik, İnovasyon, Ortaklık ve Sürdürülebilirlik alt konu başlıkları kapsamında bazı katılımcıların ve SKL personellerinin yaptıkları sunumlarıyla zenginleşti. Bu konu başlıklarıyla kütüphanelerde yapılan projeler hakkında faydalı bilgiler edindiğim ve verim aldığım sunumlar dinlemiş oldum.

Etkinliğin eğlenceli kısımları kapsamında şehrin mimari ve tarihi yerlerini, müze ve arşivlerini gezme fırsatı yakaladım. Osmanlı Arşivleri, Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi, Galata Kulesi, ARTER Müze ve Kütüphanesi, ANAMED Kütüphanesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya, Beyazıt Devlet Kütüphanesi ve Arşivi gibi tarihi ve kültürel alanların keyfini çıkardım.

Son olarak bu etkinliğin bana kazandırdıklarından da bahsederek cümlelerimi tamamlamak istiyorum. Bu etkinlikte yeni insanlar tanıdım ve çok güzel arkadaşlıklar edindim, meslek hayatımda faydalı olabilecek yeni bilgiler öğrendim. En önemlisi de kendi ülkemde 12 farklı ülkeden meslektaşlarımla tanışmış olmak bana çok iyi bir mesleki ağ sağladı. Bu ufuk açıcı güzel etkinlik için başta Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi direktörü Tuba Akbaytürk’e, tüm SKL personelleri ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Başka güzel etkinliklerde bir arada bulunmak dileğiyle…

Sevgiler,

Alaattin Horoz
Dolaşım Kütüphanecisi
Özyeğin Üniversitesi Kütüphanesi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *