57. Kütüphane Haftası

Ülkemizde her yıl mart ayının son haftası Kütüphane Haftası olarak kutlanmakta, bu yıl da 29 Mart-4 Nisan 2021 tarihleri arasında kutlanan Kütüphane Haftası, Covid-19 Pandemisi sebebiyle kütüphanecilerin online ortamda bir araya gelmeleriyle Pandemi Sürecinde Kütüphanecilik temasıyla kutlandı. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi olarak biz de organizasyon sahipliği yaparak ve çeşitli etkinliklere katılım sağlayarak 57. Kütüphane Haftası etkinliklerinde yerimizi aldık ve etkinliklerimizde öne çıkanları sizlerle paylaşmak istedik.

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi olarak 57. Kütüphane Haftası’nda “Birlikte Konuşalım” adlı bir etkinlik düzenledik, etkinliğimizi pandemi sebebiyle zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirdik. “Birlikte Konuşalım” etkinliğinde, Zoom’un “Break Out Room” özelliğini kullanarak 1 main room ve 5 break out room olmak üzere; Kütüphane Direktörümüz Tuba Akbaytürk’ün ana moderatörlüğünde, 5 odada 5 oturum moderatörü eşliğinde 5 farklı konunun katılımcılarla etkileşimli olarak konuşulduğu ve isteyen katılımcıların 5’er dakika sunum yapabildiği, sorular sorabildiği aynı anda 5 farklı odada 40’ar dakikalık oturumların gerçekleştirildiği, bir çok akademisyen, kütüphaneci ve öğrencinin katılımıyla düzenlenen etkileşimli, yenilikçi, verimli bir online etkinlik düzenlemiş olduk. “Birlikte Konuşalım” etkinliğinde meslektaşlarımız ile 5 odada:
Uzaktan Eğitim ve Hizmetler – Distance Learning and Services
• Kurumsal Arşivler ve Araştırma Veri Yönetimi – Institutional Repositories and Research Data
• Wellbeing (Esenlik) Etkinlikleri – Wellbeing Event
• Dijital İnsani Bilimler Projeler – Digital Humanities Initiatives
• Tanıtım Faaliyetleri – Outreach başlıkları üzerine konuştuk.

Etkinlikte ele alınan bu başlıkları Suna Kıraç Kütüphanesi’nde nasıl uyguladığımız ile katılımcıların kendi kurumlarında benzer uygulamaları ne şekilde uyguladıkları üzerine konuştuk. Oturumların son 5 dakikasında odalarda konuşulan konular, katılımcılarla birlikte sonuca bağlandı. 40’ar dakikalık oturumlardan sonra oda moderatörleri ve katılımcılar ana odaya dönerek, “Birlikte Konuşalım” Etkinliği üzerine direktörümüz “Tuba Akbaytürk”ün moderatörlüğünde görüşlerini paylaşmış oldular. Daha sonra sırayla 5 oturum moderatörü odalarda konuşulan konuları 5’er dakikalık özetlerle tüm kullanıcılarla paylaştılar. Böylece, katılımcılar tüm odalarda neler konuşulduğunu öğrenebilme şansına sahip oldu.

Son olarak “Birlikte Konuşalım” Etkinliği sonrası, tüm katılımcılarla 5 oturumun raporu paylaşıldı. “Birlikte Konuşalım” Etkinliği, Suna Kıraç Kütüphanesi personeli ve etkinliğe katılım sağlayan tüm meslektaşlarımız için verimli, etkileşim bir online etkinlik olarak 57. Kütüphane Haftası etkinliklerinde yerini almış oldu.

In our country, the last week of March is celebrated as the National Library Week and this year it was celebrated between 29 March and 4 April 2021. It was celebrated under the theme Librarianship in the Pandemic Process, with the gathering of librarians online due to the Covid-19 Pandemic. As Koç University Suna Kıraç Library, we took our place in 57th Library Week events by hosting and also participating in various activities and we wanted to share with you the highlights of these.

As Koç University Suna Kıraç Library, we organized an event called “Birlikte Konuşalım”. Due to the pandemic, we held our event on Zoom. In the “Birlikte Konuşalım” Event, we used Zoom’s “Break Out Room” feature, including 1 main room and 5 break out rooms; under the main moderation of our Library Director Tuba Akbaytürk. In every one of the 5 breakout rooms, there were 5 different discussions on various topics with the interactive participation of the guests, under the moderation of 5 SKL staff members. Participants who wanted to present a specific case, did so with a 5’ presentation. We organized an interactive, innovative and productive online event with the participation of many academicians, librarians and students, where 40’ sessions were held simultsaneously. In the “Birlikte Konuşalım” event, we and our colleagues from other Institutions discussed about:

• Distance Learning and Services
• Institutional Repositories and Research Data
• Wellbeing Event
• Digital Humanities Initiatives
• Outreach

The discussion focused on how we apply these topics in the Suna Kıraç Library and how the participants applied similar practices in their own institutions. At the end of each seassion, the room moderators and the participants returned to the main room, where each moderator summarized the main topics discussed. Thus, the participants had the chance to learn what was being discussed in all rooms.

Shortly after the “Birlikte Konuşalım” event, the reports of all 5 sessions were shared with all participants. The “Birlikte Konuşalım” Event was included in the 57th Library Week activities as an efficient, interactive online event for the staff of the Suna Kıraç Library and all our colleagues participating in the event.

Sevgiler,
Harika Baş Güler