STS Sci/Tech Kütüphane Mentor Programı

Amerikan Kütüphane Derneği (ALA)’nin bir bölümü olan Amerikan Üniversite ve Araştırma Kütüphaneleri Derneği (ACRL) Mesleki Gelişim Komitesi bilim ve teknoloji kütüphanecilerinin bağlarını güçlendirmek ve profesyonel paylaşımlarını sağlamak amacıyla STS Kütüphane Mentor Programı’nı yürütmektedir.

Bir sene süren bu programda mentiler ve mentorlar ortak belirledikleri zamanlarda önceden belirledikleri konularda görüşmeler yaparak bilgi paylaşımında bulunmaktadır.

Ben de Fen Fakültesi Liaison Kütüphanecisi olarak başvurumu yaptığım bu programa 2021 yılında kabul edildim ve Michigan Üniversitesi Kütüphanesi STEM Bilimi ve Yer/Çevre Bilimleri Kütüphanecisi mentorum olarak atandı.

Aylık olarak Zoom üzerinden görüşmeler yaparak Fen Bilimlerinde kütüphane eğitimleri ve konu rehberleri, öğretim üyesi ve öğrencilere yönelik engagement faaliyetleri, hizmet değerlendirme yöntemleri, açık erişime yönelik anlaşmalar gibi konularda farklı uygulamalar üzerinde paylaşımlarda bulunduk.

Program bilgi paylaşımını sağlama, yeni beceriler geliştirme, network oluşturma gibi faydalar sağlamaktadır. Her ne kadar mentor ve menti ilişkisi de olsa bilgi akışı çift yönlü olarak da ilerleyebilmektedir.

Program ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

https://www.ala.org/acrl/aboutacrl/directoryofleadership/sections/sts/stswebsite/mentors/mentorinfo

Programa başvurmak isteyen genç meslektaşlarımın soruları olursa her zaman destek verebilirim.

Ebru Yurtkoruyan
Eğitim ve Referans Kütüphanecisi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *