BİR İSTANBUL KÜTÜPHANESİYESİ

Evet, bu uzun bir yolculuk Müzeyyen.

İlham gelmiyor. Vakit az. Ama bunca şeyin bir anlamı olmalı, değil mi? Küçük bir şehirde doğ ve büyü. Eğitim için şehirler değiştir. Aslında bana dair şeyler bu kadar. Basit ama cesur, cesur çünkü arzulu.

Hikayeyi biraz daha detaylandırabiliriz. Eğitim öğretim hayatımın üniversiteye kadar olan kısmı aslında neyi niçin öğrendiğimi bilmeyerek geçti. Matematiğim iyiydi fakat bir binaya baktığım zaman geometriyi veya açıları görmüyordum. Coğrafyam iyiydi ama doğu veya batı önemsizdi. Nasılsa internet var! Kaybolmayacağım. Bu yüzden hep sporu sevdim. Çünkü rota belli. Nereye koşacağımdan ziyade ne için koşacaktım? Ya da yolum kapandığında sayı kazanmak için nasıl bir yol bulacaktım? Hayatımın diğer alanlarında da bu soruları sorarak amaçlarıma ulaşmaya çalıştım. Karşıma çıkan engeller karşısında yılmadım, hep bir yol buldum.

Güzel bir lise hayatı sonrasında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne yerleştim ve sürecin hemen başında İktisat Bölümü ile çift anadal programına hak kazandım. Ömrüm boyunca üzerimde taşıyacağım bu gömlekleri birer birer giyerek kendimi geliştirmeyi amaçladım. Akabinde Bilgi Yönetimi alanında yüksek lisansa başladım. Informascope, Milli Kütüphane, Orman Bakanlığı gibi sektörün öncü kuruluşlarında stajlar yaptım. Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi’nde profesyonel anlamda ilk görevime başladım ve yaklaşık iki sene boyunca birçok departmanda görev aldım. Bu süreçte önemli insanlarla çalışma ve iş geliştirme fırsatı buldum. Özel hayatımda ise okumaya ve okumanın gücünü sergilemeye gayret ettim. Tarih 2022 Şubat’ı gösterdiğinde, mentorum ve değerli arkadaşlarım ile birlikte okuma kültürü alanında çalışan araştırmacılar için rehber niteliğinde bir bibliyografya hazırladım. Her şey yolunda gidiyor gibi gözüküyor değil mi? Aslında öyle. Ama bazen kendimize sorular sormaktan kaçamıyoruz işte.

Ve dönüm noktası. Ne için çalışıyorum?

Para kazanmak önemli, statü güzel… Fakat bunların hiçbiri yaşamın gerçek değerini anlamak ve hayata olan tutkumuzu artırmak için yeterli değil. Benim için en değerli şey topluma faydalı bir birey olma yolunda adımlar atmak ve bu uğurda yaşamak… Nasıl mı? Bilgiyi ve bilgiye erişimi artırarak… İyi ilişkiler kurarak… Ve tabii ki güler yüzü bolca dağıtarak! Bu yüzden bir bilgi profesyoneli olmak tam da benim içindi.

Evet sevgili arkadaşlar, doğru yerde doğru soruları sormak ve doğru adımları atmak önemli. Şehir değiştirerek Koç Üniversitesi’ne gelme ve daha güzel bir yerde, daha iyi bir adımla yolculuğuma devam etme sebebim de budur. Yakın zamanda Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Kütüphanesi’nde buluşuyor olacağız.

Görüşeceğimiz günü heyecanla bekliyor, tüm Koç Ailesine esenlikler diliyorum.

Saygılarımla.

Samet EMRE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *