Erasmus Izlenimleri: Stockholm Üniversitesi, Stockholm, İsveç 5 – 9 Eylül 2022

Erasmus Staff Mobility programı kapsamında 5-9 Eylül kapsamında Stockholm Üniversitesi Kütüphanesi’ni ziyaret ettim. Bu ziyaret beni birçok yönden mutlu etti. Birincisi eğitim ve kütüphanecilik alanında ileride olan Kuzey ülkelerinden birini görmek oldukça güzel bir deneyimdi. İkincisi, bu seviyede olan bir kütüphaneyi kendi kütüphanemizle kıyaslayınca Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nin de aynı seviyelerde olduğunu fark etmek oldukça sevindiriciydi.


Program 5 Eylül Pazartesi günü Uluslararası Koordinatör Lilian ile üniversitenin metro çıkışında buluşmamızla başladı. Aslen Arjantinli olan Lilian ile kalabalık ülkelerin insanları ile az nüfuslu insanların birbirlerinden farklarını konuşarak kütüphaneye doğru yol aldık. Kütüphanede bana Stockholm Üniversitesi Kütüphanesi’yle ilgili genel bilgileri verdi ancak detaylı bilgiler için uzun senelerdir orada çalışan kütüphaneci Anne Jarvinnen ile buluştuk. Zemin kattan üçünü kata kadar her yeri göstererek kütüphanenin geçirdiği yenilikleri, inşaatları ve birtakım servisleri anlattı. Sonrasında bu gezinin en keyifli anlarından biri olan “Nadir Eserler” bölümüne geçtik. Burada konusuna oldukça hakim olan Tommy Westerberg tarafından nadir eserlerden kitapları görme şansı elde ettim. Hem çok komik hem de koleksiyondaki neredeyse bütün kitaplar hakim olan Tommy sayesinde bol bol bilgi öğrendim. O kadar ki, gördüğüm o kadar çok şeye rağmen fotoğraf çekmeyi sonradan akıl edebildim. Anın büyüsüne kendimi çok kaptırmıştım. Daha sonra Mattias Erikkson bana koleksiyonla ilgili bilgiler verdi ve günü böylece kapattık. Tabii, kütüphanedeki gün kapandı, ben gezmeye devam ettim.


6 Eylül’ü ne yazık ki herhangi bir program olmadan ama bol bol gezerek tamamladım. Milli Kütüphane ziyaretim, kütüphanecinin rahatsızlanmasıyla iptal oldu.

7 Eylül Çarşamba ise oldukça yoğun ve verimli geçti. Sabahı “Kullanıcı Hizmetleri”nden Carolina Engfelt ile açtık ve kendisinden kullanıcılara verdikleri hizmetlerle ilgili bilgiler aldım. Sonrasında “İletişim Ofisi”nden Julia ve Cecilia ile buluştuk. Kendileri de bizim kütüphanemizdeki gibi Podcast serileri düzenliyorlarmış, bu yüzden karşılıklı yorumlar yaparak güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Katalog ekibi oldukça sempatikti. Lia ve Julia ile katalog konusunda yalnız olmadığımızı, birbirimize destek olmamız gerektiğini söyleyerek şakalaştık ve anladım ki katalog sorunları dünyanın her yerinde aynı. Bunu görmek de beni biraz olsun rahatlattı ve gerçekten yalnız olmadığımı hissettirdi. Günü Anna’dan “Bilgi Okuryazarlığı”, Emil’den ise “Tez Desteği” konularıyla ilgili bilgi toplayarak kapattım. Özellikle Emil’in söyledikleri ilgi çekiciydi. Doktoralarını bitiren öğrencilere tezlerini kitap olarak basma konusunda A’dan Z’ye nasıl yardımcı olduklarını anlattı.

8 Eylül Perşembe sabahı Lilian ile Kampüs turu yaptık ve Botanik Bahçesi’ni ziyaret ettik. Stockholm gerçekten çok sakin ve sessiz bir yer. Bunu kampüste bile hissedebiliyorsunuz. Yalnız kalmak istediğinizde bu isteğinizi gerçekleştirmek hiç de zor olmuyor. Çiçeklerle, bitkilerle haşır neşir olmak isterseniz yine aynı şekilde kampüse 5 dakika mesafedeki botanik bahçesinde uzun yürüyüşler yapıp, bitkileri gözlemleyebilirsiniz. Sonrasında Stockholm Üniversitesi Yayınları’ndan Anna ile yayınlar üzerine konuştuk.

9 Eylül Cuma gününe ise Ola ile “Kitap Lojistiği” ile ilgili konuşarak başladık. Sonrasında da kütüphanenin IT elemanı olarak çalışan Ceyhun Bey ile tanıştık ve IT konusu başta olmak üzere İsveç’te yaşamdan ve diğer konulardan söz ettik. Sonrasında sertifikamı alarak kütüphaneye veda ettim.

Bütünüyle baştan sonra dolu dolu geçen bir program oldu. Birkaç kütüphane ziyareti de yaptım elbette. Şehri de adım adım turladım.

Saygılarımla,

İrem Ünal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *