59. Kütüphane Haftası – Kariyer Fuarı 2023

Mart ayının son Pazartesi ile başlayan hafta Kütüphane Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftada kütüphaneler, yayın evleri, özel sektör gibi farklı kurumlar farklı etkinliklere ev sahipliği yapar. 2011 yılında başlayan Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüne ve camiasına yönelik deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki; Kütüphane Haftası ülkemizde her yıl dolu dolu, farklı katılımcıları bir araya getiren, sosyal ve bilimsel konuları ele alan, mesleki anlamda yeni trendlerin tartışıldığı etkinliklerle kutlanılmaktadır.

Suna Kıraç Kütüphanesi de bu sene 59. Kütüphane haftası kapsımda Kariyer Fuarı etkinliğinin ikincisini düzenledi. Bu seneki etkinlikte, Bilgi ve Belge Yönetimi lisans diploması ile hayata yeni atılan veya atılacak olan meslektaşlarımız için farklı kariyerlerde, alanında uzman 17 konuşmacıyı bir araya getirdik. Etkinliğimize katılımcıların ilgisi oldukça iyiydi, farklı oturumlara katılan toplam 748 katılımcıya ev sahipliği yaptık. Aslında bu yazıda kariyer fuarında hangi oturumlar vardı, kimler katıldı gibi konular üzerine değil de biraz daha hissiyatlar üzerine olsun istedim, zira Kariyer Fuarı ekibimiz o kadar bilgilendirici bir rehber hazırladı ki bu soruların cevaplarını ve diğer bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.

Bu sene SKL ekibine ve kariyer fuarı organizasyon takımına yeni katılan biri olarak bu etkinliğin nasıl planlandığını ve nasıl yürütüldüğünü gözlemleyebildim. İş hayatım boyunca pek çok çalışma ekibiyle birlikte değişik işler yapma şansım oldu fakat SKL Kariyer Fuarı Ekibi gibi planlı, ne yapmak istediğini bilen ve yapılacak etkinlik için bilgi birikime sahip bir ekiple çalışma fırsatını çok az yakaladığımı söyleyebilirim. Başta İrem Ünal, Onur Yılmaz ve Serhat Uran olmak üzere etkinlikte emeği geçen tüm SKL ekibine de ayrıca teşekkür ederim. Şahsen etkinlik içeriğinin çok zengin ve çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve Kariyer Fuar’ının her sene aynı şekilde planlanmadığının altını çizmek isterim. Her sene farklı bakış açılarını ve meslek alanlarının tanıtımı için ayrıca bir çaba harcanıyor. Bu sene geçen yıldan farklı olarak Bilgi ve Belge Yönetiminde Proje Yöneticiliği, Müzik Kütüphaneciliği, Araştırma Merkezleri Kütüphaneciliği ve Üniversite Kütüphaneciliği gibi yeni oturum konularına da yer verildi. Geçen seneki oturumlarla ilgili detaylı bilgilere de göz atabilirsiniz.

İçerik olarak ve uzmanları bir araya getiren bir etkinlik olarak genç meslektaşlarımıza ve adaylarına yol gösteren ve rehberlik edebilecek bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Benim öğrenci olduğum yıllarda da pek çok etkinlik yapılıyordu ancak bu konseptte bir etkinliğe hiç katılmamıştım. Etkinliği takip ederken kendime “acaba ben böyle bir etkinliğe katılsaydım bakış açımı nasıl etkilerdi?” diye sormadan edemedim. Öğrencilik yıllarımda bir üniversite kütüphanesinde çalışmaktansa kariyerimi her zaman farklı bir yönde şekillendireceğimi planlardım. Mesleğe başladıktan sonra gördüm ki üniversite kütüphanesinde ve akademiye yakın çalışmak diğer planlarımdan çok daha iyi bir tercihmiş. Ancak herkes bu şansı bulamayabilir tabiri caizse dört ayak üzerine düşemeyebilir. İleride yapmak istediğiniz işi bir başkasından, farklı kurumlardan ve farklı noktalarından öğrenmek sizlere büyük avantaj sağlayacaktır. Yolun başında olan sizler şimdiden kendinize nasıl yetenekler kazandırmanız gerektiğini saptayabilir, planlarınızı şekillendirebilir hatta bir “B Planı” bile geliştirebilirsiniz. Kariyer Fuarı etkinliğinin özü de size bu bakış açısını sağlayabilmek ve gerekli kaynakları sağlamak.
Bu yazıyı okuyan, henüz yolun başında olup ve bilgi ve belge yönetimi eğitimi alan genç arkadaşlar için bir yol rehberi hazırlayabildiysek ne mutlu bize. Mezuniyeti yaklaşan arkadaşlar ve yeni mezun olan arkadaşlarım yaşadığınız endişeleri, aklınızdaki soruları ve sizleri çok anlıyoruz, hepimiz bu yollardan geçtik. Bizler sadece bu süreci biraz daha rahat atlatabilmeniz ve mümkünse direkt fayda sağlayabilmek adına Kariyer Fuarı etkinliğimizle destek olmayı amaçlıyoruz. Sizlerin deneyimleri ve hissettikleri bu tarz aktivitelerin geliştirilmesi ve sonuç odaklı olabilmesi adına çok önemli. Eğer bir öneriniz varsa veya kariyer yolculuğunuzun başında hissettiklerinizi anlatmak isterseniz bizlerle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

2024 Suna Kıraç Kütüphanesi 3. Kariyer Fuarı’nda görüşmek dileğiyle 😊

Ebru Gönül Türk
Referans & Akademik İşler Kütüphanecisi.
eturk@ku.edu.tr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *