Job Shadowing İzlenimleri – I

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nde Bir Gün: Job Shadowing İzlenimleri – I

Suna Kıraç Kütüphanesi olarak 30 Mart 2018 tarihinde 7 Bilgi-Belge Yönetimi Bölümü öğrencisini kütüphanenin farklı pozisyonlarında yer alan 7 kütüphanecisi ile eşleştirerek Job Shadowing/İşbaşında Eğitim programı gerçekleştirdik. Mesleğimiz açısından ilk olma özelliği taşıyan bu programı “bir işin gerçekten neye benzediğini ve sizin için uygun olup olmadığını gözlemlemek için mükemmel bir olanak sağlamak” şeklinde de ifade edebiliriz.

Farklı platformlar üzerinden yaptığımız davet ve duyurularımıza İstanbul, Marmara, İstanbul Medeniyet, Hacettepe, Ankara Yıldırım Beyazıt, Kastamonu ve Atatürk Üniversitesi BBY bölümününden 74 kişi başvurdu ve bu başvurular içinden neden programa katılmak istediğini en iyi şekilde açıklayan ve İstanbul’da ikamet eden 7 kişi programa katılmaya hak kazandı. Düzenlediğimiz bu program farklı kütüphanelere de ilham kaynağı oldu.

Programın bir eğitim gibi değil de rutin iş akışını bozmadan bir kütüphanecinin gerçekten bir gün içinde nelerle karşılaşabileceğini gözlemleme prensibini korumaya çalıştık. Programın aynı hafta içinde ilk kez ve geniş katılımla organize ettiğimiz Uluslararası Kütüphane Personeli Haftası’na denk gelmesi katılımcı öğrencilerimizin uluslararası bir toplantıyı gözlemleme şansı edinmelerine de vesile oldu.

Başarılı geçen bu programı önümüzdeki yıl da tekrarlamak istiyor ve parlak öğrencilerimizden aldığımız geribildirimlerle sizleri başbaşa bırakıyoruz.

Suna Kıraç Kütüphanesi
Nisan 2018

Alaattin Horoz – İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesinin 30 Mart 2018 tarihinde ilkini düzenlediği Job Shadowing adlı etkinliğe katılabilme şansı yakaladım. Böyle bir etkinlikte, alanında uzmanlaşmış kişilerle çalışacak ve onlardan eğitim alacak olmak beni heyecanlandırmıştı.

Kütüphane Haftasında düzenlenen bu etkinlik, bir gün sürmüş olsa bile geçirdiğim en verimli etkinlikti. Emine Hanım ve Rana Hanım’la birlikte gün içerisinde çalışmamı sürdürdüğüm Doküman Sağlama biriminde, ileride sürdüreceğim mesleğim hakkında ve doküman sağlama konusunda çok iyi bilgiler öğrendim. Pratik yaparak da öğrendiklerimi pekiştirmiş olmam bana daha çok şey kattı.

Gün boyunca bizi, mesleğimiz hakkında bilgilendiren, bize emek veren, samimi yaklaşımlarıyla bizi yanlarında yabancı hissettirmeyen Suna Kıraç Kütüphanesindeki tüm değerli meslektaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum.

SEVGİLER…

Ali Güneş – İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi

Suna Kıraç Kütüphanesi’nin düzenlediği Job Shadowing etkinliğinde yer aldım. Bu anlamlı etkinlikte olmak benim için özeldi. Bize karşı sıcak yaklaşımları, etkinliğin verimli geçeceğinin habercisiydi. Bir günlük de olsa mesleğimizi yerinde görmek, alanında uzman kişilerle çalışmak beni heyecanlandırmıştı.

Başlangıçta çeşitli ülkelerden kütüphanecilerin sunumlarını dinledik. Sonrasında kataloglamayla ilgili eğitim aldım. Kataloglamayla ilgili önemli bilgiler veren, tüm merak ettiklerimi cevaplayan Hatice Hanım’la eğitici, eğlenceli bir çalışma yaptık. Gün içerisinde etkinliğimizle alakalı değerlendirme toplantıları yaptık.

Etkinliğin ileride mesleğim adına çok faydalı olacağını düşünüyorum. Suna Kıraç Kütüphanesi çalışanlarını tanımak, onların aile ortamından farkı olmayan çalışma yerlerinde bulunmak, onlardan mesleğimize dair bilgiler öğrenmek çok özeldi. Bu etkinlikte yer almamızı sağlayan herkese emekleri için çok teşekkür ediyorum…

Gülsüm Uçar – İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nin düzenlediği “Job Shadowing” etkinliğinde yer aldım. Öncelikle farklı ülkelerden alanlarında uzman kütüphanecilerin yaptıkları sunumları dinledik. Ardından eğitmenlerimizle çalışmalarımızı yapacağımız birimlere gittik.

Bu eğitimi Tuba Hanım’ın eğitmenliğinde alacak olmak benim için çok önemli ve heyecan vericiydi. Tuba Hanım, bir yöneticinin nasıl işlerle meşgul olduğunu anlatırken, aynı zamanda üzerinde çalıştıkları projeler hakkında beni dahi heyecanlandıran bilgiler verdi. Ben de merak ettiğim sorularla aktif kalmaya çalıştım. Tuba Hanım’la toplantılara katılarak toplantı gündeminin ne olduğu, kişilerin fikirlerini nasıl sunduklarını gözlemledim.

Bu etkinlik, bana güzel tecrübeler edindirdi. Suna Kıraç Kütüphanesi’nin değerli kütüphanecilerinin yaklaşımları ve sıcak tavırları için teşekkür eder, Kütüphane Direktörü Tuba Hanım’ın bana verdiği özel ve yararlı bilgiler için kendisine teşekkürü borç bilirim.

Kader Tüfekçi – İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi

Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kütüphanesi’nde Job Shadowing etkinliğiyle bir günlük staj hakkı kazanmıştım. Bu bir gün içinde öğrendiğim bilgilerin, iş hayatımda, sosyal aktivitelerimde ve insan ilişkilerimde beni bir adım daha ileriye taşıyacağını düşünüyorum. Etkinliğin verimli geçmiş olması bende olumlu etkiler bıraktı. Birimdeki kütüphanecilerin kullanıcılarla ilişkisi, kullanıcılarının ihtiyaçlarına verdikleri önem, kütüphanenin kullanıcılar tarafından daha fazla ilgi ve istekle geldiklerini gösteriyordu.

Buradan etkinlikte beraber çalıştığımız Ertaç Bey’e teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Kendisi beni kütüphanenin işleyişi, veritabanları, kataloglama, birimdeki kitaplar, kullanıcılarla iletişim, Koç Üniversitesi’nin ayrıcalıkları ve Suna Kıraç Kütüphanesi’yle ilgili pek çok konuda bilgilendirdi. İlerde bilgi merkezi yöneticisi olduğumda burada öğrendiğim bilgilerle kullanıcılara yararlı olmayı dilerim. Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Mevlüde Kurt – Marmara Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi ANAMED Kütüphanesi’nde Job Shadowing programı kapsamında 1 günlük eğitim aldım. Bir gün dahi olsa Koç Üniversitesi Kütüphanesi’nde olmak büyük bir keyifti benim için. Özellikle hep olmak istediğim yer olan, hemen hemen her gün önünden geçerken bile içeriye göz atmadan duramadığım ANAMED Kütüphanesi’nde olmak geçirdiğim en güzel deneyimdi diyebilirim.
Mezun olmadan kütüphaneci olmak, işi işbaşında görmek ve kullanıcılara hizmet ederken yaşadığım deneyim ve tecrübe bana güven verdi.

Bu programı yaparken emeği geçen herkese ve özellikle de bir gün boyunca bana her konuda yardımcı olan ANAMED uzman kütüphanecisi Naz ÖZKAN Hanım’a çok teşekkür ederim.
Daha nice güzel projelerin olması dileğiyle…

Sergül Koç – İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi

Öncelikle Job Shadowing etkinliğine kabul edildiğim maili okuduğumda çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Çünkü Suna Kıraç Kütüphanesi, birçok öğrenci için iyi izlenimi olan kaliteli bir kütüphanedir.

Job Shadowing etkinliğinin bir üyesi olarak arkadaşlarımla Suna Kıraç Kütüphanesindeydik. Meslek büyüklerimizin güleryüzüyle karşılandıktan sonra, farklı ülkelerden gelen kütüphanecilerin sunumlarını dinledik. Yabancı dilimin olmaması ilk defa beni bu kadar üzmüştü. Bir kütüphanecinin yabancı dil bilmesi gerektiğini bir kez daha anladım. Sonrasında Suna Kıraç Kütüphanesi’ndeki kütüphanecilerle tanıştık. O günkü alanım süreli yayınlar ve elektronik kaynaklardı. Bu kaynaklardan sorumlu Burcu Muratoğlu, bana bilmediğim pek çok şeyi öğrenme fırsatı sundu.

Mesleki gelişimim açısından bana bu fırsatı sunan kütüphane yönetimine ve kütüphanecilerine kendim ve arkadaşlarım adına çok teşekkür ediyorum.

Tülay Aytemiz – İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi

Suna Kıraç Kütüphanesi’nin düzenlediği Job Shadowing etkinliğine 4 arkadaşımla katıldım. Hepimiz, alanlarında uzmanlaşmış koçların deneyimleri, çalışma koşulları ve yaptıkları işler hakkında bilgiler edindik. Güzel bir karşılamayla ağırlandıktan sonra 12 ülkeden 20 değerli kütüphanecinin bulunduğu, güzel sunumların yapıldığı bir etkinlikteydik. Ben sonrasında Referans Bölümü Sorumlusu Kamil Bey’le çalıştım. Onunla öncelikle kütüphaneyi gezdik. Kütüphanenin kuruluşu, dizaynı, bölümleri hakkında konuştuk. Ödünç kaynak alıp/verme, danışma hizmetindeki işler hakkında bilgiler edindim.

Etkinlikte edindiğim bilgilerle çok güzel vakit geçirdim. Çok güzel düşünülmüş, her anlamda katkısı olan bu programın devam etmesi gerektiğini düşünüyor, başta Kütüphane Direktörü Tuba Akbaytürk Çanak ve Referans Bölümü Sorumlusu Kamil Yeşiltaş olmak üzere o gün bizimle ilgilenen tüm Uzman Koçlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *